(19.06.2020)
Ege Atis

Dünya tarihine baktığımız zaman, vizyoner karakterlerin ülkeleri yararına sayısız çalışmaya imza attığı bilinmektedir. Vizyon sahibi olmak çok önemli bir meziyettir. Bir konu, proje vb hakkında detaylı çalışmak ve olaylara geniş perspektiften bakmaktır. Tarihimizde ülkemize yenilik getirmiş pek çok vizyoner bulunmakta. Vehbi Koç, Nejat Eczacıbaşı, Sakıp Sabancı, İhsan Doğramacı, Selçuk Yaşar, Hüsnü Özyeğin…
Hayal kurmadan yola çıkılır mı ?
Yazımın giriş kısmında bahsettiğim iş insanları, gençlik yıllarında yola çıkarken ortak fikirlere sahipti. Ülkelerine hizmet etmek, istihdam yaratmak ve ekonomiye katkı sağlamak en önemli hedefleriydi. Bu doğrultuda hayallerinin peşinden gidip köklü kurumlar inşa ettiler. Vehbi Koç Koç Holding’in temellerini, Nejat Eczacıbaşı Eczacıbaşı Holding’in temellerini, Hacı Ömer Sabancı Sabancı Holding’in temellerini (Sakıp Sabancı ikinci kuşak üyesidir), İhsan Doğramacı Bilkent Holding’in temellerini, Selçuk Yaşar Yaşar Holding’in temellerini, Hüsnü Özyeğin ise Fiba Holding’in temellerini inşa etti. Günümüzde bu şirketlerin ne kadar değerli çalışmalar ve yatırımlar yaptıklarını biliyoruz. Unutmayın !!! Hayal kurup fikirlerini inşa etmemiş olsalar vizyoner olmazlardı. Elbette ticari kaygılarınız olabilir ama sabırlı ve disiplinli bir şekilde hayalinizin peşinden giderseniz engelleri bir bir aşarsınız. Kimsenin sizi yolunuzdan alı koymasına izin vermeyin.
Üniversite atılımları çok değerli…

Vizyonerlerin en önemli atılımlarından biri hiç şüphesiz üniversite kurmaları olmuştur. Ülkemizde 1990 ve sonrasında başlayan vakıf üniversitesi kurma atılımları bana göre çok önemli gelişmelerin başlangıcı olmuştur. Üniversiteler ülkelerin bilim ışığında çalışmalar yapmasını teşvik eden ve çok önemli fırsatlar sağlayan kurumlardır. Yazımın giriş kısmında vurguladığım iş insanlarının birçoğu, ülkelerinin yararına çalışmalar yapılması için bilimin ışığını takip etmiş ve üniversiteler kurmuştur. Günümüzde bu üniversitelere baktığımız zaman (Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi…) kaliteli eğitimin ve hayata nitelikli bireyler hazırlama vizyonunun ön planda olduğunu görüyoruz. Bu vizyonu ve yapılan çalışmaları ilgiyle takip ediyorum ve oldukça önemsiyorum. Yazımın içinde vurguladığım gibi hayal etmek başarmanın yarısıdır. Bu nedenle üniversitelerin ve iştiraklerin kuruluş aşamalarını araştırmanızı öneriyorum.
Bitirirken…
Nasıl Vizyoner olunur ?
“Vizyoner olmak doğuştan gelen bir yetenektir” sözünü doğru bulmakla birlikte, kişilerin kendilerine değer katarak ufuklarını genişletebileceğini düşünüyorum. İyi bir vizyoner çok önemli niteliklere sahiptir. Hedefleri net bir şekilde belirlerler, özgüvenli olurlar (elbette ölçüsünü koruyarak), zorluklar karşısında çözüm odaklı düşünürler, şartlar ne olursa olsun motive olurlar, başarısızlıklar karşısında öz eleştiri yaparlar ve en önemlisi ince eleyip sık dokuyarak yerine göre risk alırlar. Kendinizde eksik gördüğünüz bu nitelikleri geliştirmeniz için spor branşlarına yönelmenizi tavsiye edebilirim. Unutmayın spor insanların kendi potansiyellerini keşfetmeleri için güzel bir araçtır.
Gelecek yazımda buluşmak dileğiyle…
Bir Cevap Yazın