
(30.05.2021)
Ege Atis
Günümüzde teknoloji hızla ilerliyor. Yatırımlara son sürat devam eden firmalar teknolojileri ile sektöre renk katıyor. Ürettikleri cihazlara ve sahip oldukları pazar paylarına bakıldığında farkı açıkça görebiliyoruz. Günümüzde bu rekabet oldukça kızışmış durumda ve kıyasıya bir yarış yaşanıyor. Bu yarışın markalardan ziyade ülkeler arasında yaşanması, durumu daha ciddi bir boyuta taşımış durumda. Çin bu durumun başrolü ve her geçen gün önüne çıkan zorlukların üstesinden gelmeyi başarıyor. Bu durumu iyice analiz etmeli ve irdelemeliyiz. Teknolojinin önemini ve yaşanan gelişmeleri bilmeyen ülkeler geleceği göremez diye düşünüyorum. Son zamanlarda akıllı bileklik modellerini ve markalarını mercek altına aldım. Yaklaşık iki aydır hem Huawei Band 6 hem de Xiaomi Mi Band 6’yı kullandım. Bu yazımda deneyimlerimi ve görüşlerimi kaleme alıyorum.
Kısa ve öz…
Huawei hangi vizyonla kuruldu ?

Dünya tarihinde özellikle son 5 yıla baktığımız zaman, güçlü bir markanın gözle görülür yükselişine şahitlik ediyoruz. Huawei’den bahsediyorum. 1987 yılında Ren Zhengfei tarafından ağ ve telekomünikasyon cihazları üretmek ve bu cihazları dünyaya pazarlamak amacıyla kurulan şirket, günümüze kadar istikrarlı büyümesini sürdürdü. “Çinliler Büyük İşler Başarabilir” sloganıyla yola çıkan Huawei, ARGE yatırımlarına da büyük önem vererek teknoloji devleri arasına güçlü bir giriş yaptı. Günümüzde sayısız ürüne sahip Çinli teknoloji devi dünyanın dikkatini de hızla çekiyor ve birbirinden güçlü ürünleri ile pazar payı kazanmaya hızla devam ediyor. Örnek vermem gerekirse 2012 yılında Ericsson’u geçerek dünyanın en büyük ağ ve telekomünikasyon cihazı üreticisi konumuna gelirken, 2019 yılında ise Apple’ı akıllı telefon satışlarında saf dışı bırakmayı başardı. İlaveten ülkemizde de son 6 yıla bakacak olursak Huawei’nin ciddi bir popülerlik kazandığını söyleyebilirim.
Not: Amerika Çin rekabeti neticesinde uygulanan ambargoları ve sonuçlarını bu yazımda paylaşmıyorum. Dilerseniz araştırabilirsiniz.
Çin’in bir diğer gururu: Xiaomi

Xiaomi Çince’de küçük pirinç anlamına gelmektedir. Kurucusu Lei Jun okul yıllarında Apple’ın kuruluş hikâyesini okuduktan sonra verilerin daha iyi işlenmesini sağlayacak bir işlemci üretim firması kurmaya karar verir. Takvimler 6 Nisan 2010 tarihini gösterdiğinde ise hayalini gerçeğe dönüştürür. Xiaomi kuruluşundan bir yıl sonra ilk akıllı telefonunu piyasaya sürer ve istikrarlı bir büyümeyle günümüze gelir. Rakiplerine nazaran en büyük farkı, dijital kanalları daha aktif kullanması ve cihazlarında uygun fiyat politikaları uygulamasıdır. Bu politika özellikle genç kitlenin bir hayli ilgisini çekmiştir ve popülaritesi hızla artmaktadır. Günümüzde Çin’in Apple’ı olarak anılırken, Lei Jun ise Çin’in Steve Jobs’u olarak gösterilmektedir. Teknoloji tutkunlarına akıllı telefon, saat, bileklik, laptop ve pek çok ürün sunmaktadır.
“Akıllı bileklikler günümüzde oldukça popüler ve sağlık takibi açısından önemli olduklarını düşünüyorum.”

Akıllı saatlere kafa tutan bileklik…

Huawei Band 6 akıllı saatlere ciddi anlamda kafa tutmayı başardı. Bunun temel sebeplerinin uygun fiyatı, geliştirilmiş pil süresi, ekran boyutu, yenilenen sağlık ve egzersiz takipleri olduğunu söyleyebilirim. Cihazda mıknatıslı şarj yuvası, 6 eksenli ivmeölçer, jiroskop ve optik kalp atış hızı sensörleri mevcut. 1.5 hafta kullandım ve oldukça beğendim. Tasarımı, donanımsal özellikleri ve boyutu ile bileğimde akıllı bileklik varmış gibi hissettim. En çok beğendiğim özelliği ise SpO2 (kandaki oksijen seviyesini) takibini 7/24 yapıyor olması oldu. Bildiğiniz gibi günümüzde sürekli SpO2 takibi yapabilen bileklik sayısı oldukça az. Cihazı tüm sensörler açık bir şekilde kullanmama rağmen şarjının oldukça ideal olduğunu gözlemledim. Kullandığım süre boyunca şarj ihtiyacım olmadı. Uyku, stres ve nabız takiplerini gayet güzel yaptığını söyleyebilirim. Büyüyen ekran ile takip verilerinizi telefonunuza bağlı kalmadan rahatlıkla inceleyebiliyorsunuz. Ayrıca rakiplerine göre bir başka farksa 90 adet spor modunun bulunuyor olması. Öte yandan eleştirdiğim tarafları da oldu. Rakiplerine göre kayış değişiminin bir hayli zor olması dezavantaj olarak karşımıza çıkıyor. İlaveten ekranın açılması için güç tuşuna bağlı olunmasını beğenmediğimi söyleyebilirim. Açıkçası ekran dokunmatik olarak açılmalıydı diye düşünüyorum. Bunların yanı sıra gelen aramalar esnasında telefonu sessize alma özelliğinin olmamasına şaşırdığımı söyleyebilirim.
Mi Band 6 takipçilerini üzmüyor…

Xiaomi yıllardır Mi Band serisi ile dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça popüler ve yeni modelleri ilgiyle takip ediliyor. Özellikleri, şık tasarımı ve kullanım konforu ile bu başarıyı yakaladığını söyleyebilirim. Mi Band 4 ve 5’i kullanmış biri olarak yeni bilekliği de deneyimledim ve halen kullanıyorum. Tasarım konusunu aktarmam gerekirse, cihazın boyutu değişmeden büyüyen ekranını oldukça beğendim. Kasa oranı bir önceki model ile aynı kalırken ekranı gayet güzel bir şekilde büyümüş. Göze gayet şık geldiğini düşünüyorum. Önceki nesil bileklik sahibiyseniz (Mi Band 5) mevcut kayışlarınızı kolaylıkla kullanabiliyorsunuz. Rakiplere nazaran kayışların kolaylıkla değiştirilmesi çok kullanışlı diyebilirim. İlaveten yeni modelde en çok beğendiğim özellikler SpO2 (kandaki oksijen seviyesi) ile uyku halinde nefes takibini yapabiliyor olması ve ekranın dokunmatik olarak açılabiliyor olması oldu. Bir diğer beğendiğim özellik ise rakiplerine kıyasla, gelen çağrılar esnasında telefonun sessize alınabiliyor olması oldu. Yeni modelde 19 yeni aktivite ile egzersiz sayısı 30’a çıkarıldı ve bu sayı fazlasıyla yeterli diyebilirim. Öte yandan eleştirdiğim tarafları da oldu. Rakiplerine göre SpO2 takibini sürekli yapamıyor olması dezavantaj olarak karşımıza çıkıyor. Kandaki oksijen takibini otomatik olarak yapabilmeliydi diye düşünüyorum. İlaveten Mi Band serisinin önceki cihazlarına kıyasla şarj süresi daha iyi olabilirdi görüşündeyim. Cihazı tüm sensörler açık bir şekilde kullanıyorum ve şarjı 5 gün dayanıyor. 5 gün benim için ideal ama daha uzun olsaydı çok şık olabilirdi.
Sözün özü…
Teknoloji tutkunu biri olarak yeni trendleri her daim takip ederim ve fırsat buldukça yeni cihazları kullanmaya gayret ediyorum. Özetlemem gerekirse, hem Huawei Band 6’yı hem de Xiaomi Mi Band 6’yı beğendim. Elbette ikisinden birini çok daha iyi olarak tanımlamam doğru olmaz çünkü teknolojik cihazlar kişilerin zevkleri ile doğru orantılıdır diye düşünüyorum. Tercih etmeniz halinde hangi cihazı alırsanız alın, özellikleri ile sizleri üzmez diyebilirim. Bir akıllı bileklik satın alıp sağlığınızı takip etmek istiyorsanız bu kararınızı destekliyorum. Şimdiden güzel günlerde kullanmanızı dilerim.
Bitirirken…
Bu yazımda sizlere Çin’i parlatan önemli teknoloji şirketlerini ve onların oldukça popüler olan akıllı bileklikleri hakkında deneyimleri aktardım. Teknolojiyi takip etmenizi öneriyorum. ARGE’ye çok daha fazla yatırım yapacağımız günleri görmek umuduyla.
Gelecek yazımda buluşmak dileğiyle.
Bir Cevap Yazın